Nevropsykologi er en vitenskapelig disiplin som studerer relasjonen mellom hjernens struktur/funksjon og atferd. Ved nevropsykologisk forskning anvender man presise psykologiske metoder som psykometriske tester og nevrovitenskaplige metoder som strukturelle og funksjonelle MR-teknikker, SPECT/PET og  EEG. Faget nevropsykologi befinner seg således i skjæringspunktet mellom biomedisinsk vitenskap og psykologisk vitenskap. En viktig utfordring i moderne nevropsykologi og kognitiv nevrovitenskap er å forstå det nevrale grunnlaget for endring av kognitive evner.

 

Klinisk nevropsykologi er anvendelsen av nevropsykologisk kunnskap for å undersøke, forstå og rehabilitere mennesker med sentralnervøs sykdom/skade som har medført kognitive vansker. En klinisk nevropsykologisk undersøkelse er en omfattende funksjonsundersøkelse av sentralnervesystemet ved hjelp av psykologiske kartleggingsmetoder. Undersøkelsen innledes som oftest med samtale/intervju. Deretter vil pasienten gjennomgå ulike standardiserte tester som setter krav til ulike kognitive funksjoner (f.eks oppmerksomhet og hukommelse). Etter kartleggingen vil nevropsykologen gå igjennom testresultater og klinisk informasjon og gjøre en helhetlig vurdering av pasientens funksjon.

 

En nevropsykolog er en sertifisert spesialist i klinisk nevropsykologi. Nevropsykologer har 6 års grunnutdannelse som psykolog (cand.psychol) ved et av universitetene. Deretter gjennomgår man minimum fem års spesialisering innenfor faget klinisk nevropsykologi etter retningslinjer fra Norsk Psykologforening. Spesialistutdanningen innebærer omfattende og variert nevrofaglig praksis med veiledning, fordypningskurs og spesialistoppgave. I Norge finnes pr. i dag rundt 250 godkjente spesialister i klinisk nevropsykologi. Disse jobber blant annet innenfor rehabilitering, nevrologiske avdelinger, barne- og voksenhabilitering, spesialinstitusjoner, geriatri, rusmiddelomsorg, psykisk helsevern og i selvstendig spesialistpraksis.

 

-Nevropsykologen.no-

 

nevropsykologen.no©2014 •